top of page
De moderne levensloop als labyrint.
“De draad van Ariadne”.  18.11.2014

 

Het leven heeft behalve een buitenkant ook een geestelijke binnenkant. Volwassen worden, daar ben je niet klaar mee als je achttien bent of maatschappelijk gesetteld, dat is een levenslange innerlijke weg. Wat is de zin van en betekenis van de breuken en overgangen in je leven? Hoe vindt je de juiste weg? Wat is je bestemming?

 

 Op deze avond verkent Frits de Lange met behulp van oude en nieuwe beelden de symbolische kracht van het labyrint voor het duiden van onze eigen levensweg.

In de Griekse mythe van Ariadne woont in het labyrint op Kreta een monster dat bevochten moet worden; de Minotaurus, half mens, half god. De mythe schetst een herkenbaar beeld van de levensloop, met zijn omzwervingen, de zoektocht naar de essentie, de crises die moeten worden doorstaan, de hoop op verlossing.

Het beeld van de levensloop als een labyrint heeft oude en wijdverbreide papieren, die teruggaan tot op het Egypte van de farao’s. Je vindt het motief wereldwijd terug, van primitieve grottekeningen tot in de kathedraal van Chartres. De moderne tijd met haar nadruk op efficiëntie en rechtlijnigheid, moest weinig van dit symbool en zijn mythe hebben. In de laat- of postmoderne 21ste eeuw wordt de symbolische kracht van het labyrint echter weer herontdekt, in de beeldende kunst, de literatuur en de spiritualiteit.

Op deze avond verkent Frits de Lange met behulp van oude en nieuwe beelden de geschiedenis en de betekenis van het labyrint met het oog op het duiden van onze eigen levensloop. Draait ons leven om een verborgen centrum? Hoe ziet het monster eruit dat we moeten verslaan? Zijn we op weg naar een bestemming? Is er nog een Ariadne die ons een draad meegeeft om te zorgen dat we onze weg niet kwijtraken?

Frits de Lange,

hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen en tevens (sinds 2009) Buitengewoon Hoogeraar Systematische Theologie en Ecclesiologie aan de Faculteit  Godgeleerdheid van de Universiteit van Stellenbosch (Zuid Afrika).

Ook is hij predikant in de Protestantse Kerk  Nederland.

 

Frits de Lange schrijft artikelen en boeken voor een breed publiek. Zijn meest recente boeken gaan over levensloop en ouder worden:

in 2013 verscheen Licht en Zwaar, voor zwervers en andere spirituelen;

2011 In andermans handen. Over flow en grenzen in de zorg;

2010 Waardigheid – voor wie oud wil worden;

2008 De armoede van het zwitserlevengevoel, Pleidooi voor beter ouder worden;

2007 De mythe van het voltooide leven. Over de oude dag van morgen en in

2006 Moderne levens lopen niet vanzelf.

 

Veel publicaties van Frits de Lange staan online: www.fritsdelange.nl zoals: zorg voor autonomie; perspectieven op ouder worden; verbannen achter de voordeur; verantwoordelijke ouderdom; waardig oud worden, waardig sterven.

 

Zijn levensmotto is: ‘don’t put all your eggs in one basket’.  Daarom zingt en speelt hij gitaar in een bandje (Tuesday @8) en zit hij vaak op de racefiets.

En op Tuesday@8 is hij in Philos !

bottom of page